Doopschotel,

Protestants zilver

De voormannen van de Reformatie adviseerden om bij de viering van het avondmaal bekers van tin, glas of zelfs van hout te gebruiken. Toch werden al vanaf het begin zilveren avondmaalsbekers gebruikt. Hoe zit dit?

Wanneer
Dinsdag 23 juli, 14.00 - 15.00 uur.
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Over de lezing

Deze lezing voert u mee naar de periode vlak na de Reformatie. U maakt kennis met een aantal vroege voorbeelden van protestants kerkzilver. Ook hoort u meer over de fraai gedecoreerde vormgeving, de opdrachtgevers en het gebruik van het zilver in de loop der tijd. Wist u dat er bij uitzondering ook gouden bekers werden gemaakt? Het gebruik van zilveren bekers werd in de loop van de zeventiende eeuw steeds algemener en in de achttiende eeuw werden zelfs hele sets aangeschaft voor de viering.

Over de speker

Marco Blokhuis is werkzaam als erfgoedspecialist voor het protestantisme bij Museum Catharijneconvent. Hij adviseert beheerders van kerkgebouwen over behoud en beheer van het erfgoed en doet onderzoek naar kerkelijke collecties. Daarvoor bezoekt hij kerken in het hele land en registreert het belangrijke erfgoed.


Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 23 juli van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.