Afbeelding schepping. Jonston draken bologna

Over draken en andere problemen

In de zestiende en zeventiende eeuw bestonden er draken. Daarover was geen misverstand. Ze stonden immers beschreven in de bijbel. Carolus Linnaeus (1707 – 1778)was een van de eersten die zich openlijk afvroeg of die aanname wel klopte. In deze lezing spreekt Hans Mulder (Universiteit van Amsterdam) over deze en andere dappere pogingen om wetenschappelijke waarnemingen in overeenstemming te brengen met het Woord van God.

Wanneer
Donderdag 14 maart om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

Bestonden er draken?

Omdat ze werden beschreven in de bijbel, kon de geleerde jezuïet Athanasius Kircher (1602 - 1680) iemand die twijfelde aan het bestaan van draken zelfs beschuldigen van godslastering.

Paradoxa

Carolus Linnaeus (1707 – 1778), die in de Nederlandse republiek de eerste editie uitgaf van zijn Systema Naturae (Leiden, 1735), was een van de eersten die zich openlijk afvroeg of die aanname wel klopte. Hij zette de draak in een lijstje met ‘paradoxa’. Dat waren dieren die niet goed in zijn systeem pasten. Op dezelfde pagina plaatste Linnaeus de mens in het dierenrijk. Ook dat was bijzonder omdat de mens in Genesis 1:26 tenslotte de heerschappij had gekregen ‘over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over het vee en over de gehele aarde en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt.’


Over de spreker
Hans Mulder, historicus en conservator, is werkzaam bij het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Mulder is winnaar van de Jan Wolkers Prijs is 2021 voor zijn boek De ontdekking van de natuur (Terra Lannoo).

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.