De geest waait waar jij wilt

Online lezing Nederland in de jaren zestig

Ter voorbereiding op de tentoonstelling Van God los? De onstuimige jaren zestig (5 februari t/m 5 juni) geven twee gerenommeerde hoogleraren een inleidend online college over de jaren zestig. De lezingen worden ingeleid door conservator Tanja Kootte. Op deze pagina vindt u informatie over de lezing van James Kennedy (21 januari). Kijk hier voor de lezing van Geert Buelens (28 januari)

Wanneer
Vrijdag 21 januari om 16.00 uur
Waar
Online via zoom
Reserveer uw tickets

Over de lezing

Bijna geen land ter wereld maakte in de jaren zestig zulke ingrijpende veranderingen door als Nederland. In minder dan een decennium veranderde het van een ouderwetse natie in een samenleving met een uitzonderlijk tolerant en progressief klimaat.

Een opmerkelijke ontwikkeling - die echter niet alleen te danken was aan bewegingen als Provo. Hoe kwam dit? Wat maakte het land zo bijzonder? In deze lezing laat historicus James Kennedy zien dat ook de autoriteiten hierin een belangrijke rol speelden.


Over de spreker

James Kennedy is de auteur van Nieuw Babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig. Sinds het in 1995 uitkwam geldt het als standaardwerk van de Nederlandse geschiedenis. James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2015 en 2020 was hij decaan van het University College Utrecht.

Aanmelden online lezing

  • Deze lezing vindt online plaats (via Zoom)
  • Inschrijven voor deze online lezing kan tot 12.00 uur, de dag voor de lezing. U krijgt een dag van tevoren de zoomlink toegestuurd via uw e-mail.
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, op vrijdag 21 januari om 16.00 uur.
  • Deelname aan de online lezing is gratis.
  • Aanmelden voor deze online lezing, kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • Per computer waarmee u naar de lezing luistert, hoeft u zich maar 1 keer aan te melden.