Nacht vd Utrechtse Geschiedenis 2021 - walk

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2024

Zaterdag 12 oktober opent Museum Catharijneconvent speciaal voor deze Nacht haar deuren! Tussen 18:30 en 23:00 kun je het museum op een andere manier leren kennen. Op het programma staan flitslezingen van conservator Middeleeuwen René de Kam, en universitair docenten Martine Meuwese en Wendelien van Welie. In het Museumcafé zijn twee interviews en kun je terecht voor wat lekkers. En extra leuk: je krijgt deze avond het tweede (goedkoopste, non-alcoholische) drankje gratis!

Wanneer
Zaterdag 12 oktober 2024, 18:30 - 23:00
Waar
Museum Catharijneconvent
Bereikbaarheid Koop tickets

Let op: deze avond is het museum alleen toegankelijk met een vooraf aangeschaft passe-partout (museumkaart niet geldig). Deze is te koop via de website van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Hier zijn ook de activiteiten van de overige locaties terug te vinden.

Wat is er deze avond te doen in Museum Catharijneconvent?

Minicollege (locatie auditorium)

19.00-19.30 uur: Vervalst middeleeuws ivoor | Martine Meuwese
19.45-20.15 uur: In de ban de middeleeuwen | René de Kam
20.30-21.00 uur: Meestervervalsers in de middeleeuwen | Wendelien van Welie
21.15-21.45 uur: In de ban van de middeleeuwen | René de Kam
22.00-22.30 uur: Meestervervalsers in de middeleeuwen | Wendelien van Welie

Interview (locatie museumcafé)

20.30-21.00 uur en 22.00-22.30 uur: De Utrechtse queer geschiedenis
Iris Bouman interviewt Kees van den Berg

Minicollege Vervalst middeleeuws ivoor

19.00 - 19.30 uur | Martine Meuwese
Met de ‘Gothic revival’ werd middeleeuwse kunst weer populair. In dezelfde tijd werd er veel ivoor in Europa geïmporteerd. De ruime beschikbaarheid van dit materiaal en de interesse voor de middeleeuwen bij rijke verzamelaars vormden een ideale voedingsbodem voor vervalste laatmiddeleeuwse ivoortjes, die vanaf het begin van de negentiende eeuw veelvuldig opduiken. Soms vonden verzamelaars het niet erg dat hun ivoor niet origineel was en soms werden ze opgelicht. Waardoor verraden de vervalsingen zich en wat was hun mogelijke inspiratiebron of bestemming? En gingen ze destijds door voor echt of voor namaak? Je hoort het van Universitair Docent middeleeuwse kunst van de Universiteit Utrecht Martine Meuwese.

Minicollege In de ban van de middeleeuwen

19.45-20.15 uur en 21.15-21.45 uur | René de Kam
Vanaf 18 oktober geniet je in Museum Catharijneconvent van schitterende middeleeuwse kunstwerken uit kasteel de Haar, Kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. Hun topcollecties ontstonden aan het eind van de negentiende eeuw vanuit een diep verlangen naar vervlogen tijden. Conservator Middeleeuwen van Museum Catharijneconvent René de Kam geeft je in deze lezing alvast een inkijkje in de personen achter de verzameling. Wat dreef de mensen die al deze prachtige kunst zo driftig verzamelden? En wat vonden zij in de middeleeuwen wat zij in hun eigen tijd niet vonden?

Minicollege Meestervervalsers in de Middeleeuwen

20.30-21.00 uur en 22.00-22.30 uur | Dr. Wendelien van Welie
Eind 19e eeuw bezocht de Finse kunsthistoricus Johan Jakob Tikkanen de San Marco in Venetië. Terwijl hij zich onderdompelde in de glinsterende schoonheid van de vele mozaïeken in deze machtige kerk, drong plotseling iets tot hem door. Dat koepel mozaïek in het voorportaal van de kerk, met al die voorstellingen uit Genesis: waarom was de stijl zo anders als die in de andere koepelmozaïeken in het voorportaal? Was dit fake? In deze lezing zullen majestueuze mozaïeken, eeuwenoude manuscripten, de val en plundering van Constantinopel en machtshonger de revue passeren om antwoord te geven op de vraag: zijn de mozaïeken in de Genesiskoepel van de San Marco middeleeuwse fake?

Interview De Utrechtse queer geschiedenis

20.30-21.00 uur en 22.00-22.30 uur
Iris Bouman interviewt Kees van den Berg

Nep of echt? Hoe voelde je je als je als nep-hetero door het leven ging (moest gaan)? Hoe bevrijdend is het als dat niet meer hoeft? Als je mag scanderen: ‘Geen Gijsen of Simonis, geef mij maar een Adonis’ (in bisschopsstad Roermond, eerste grote homodemonstratie op 14 april 1979 tegen uitspraken van bisschop Gijsen dat homo’s geen volwaardige leden van de katholieke kerk konden zijn), of mag zingen : ’Glad to be gay, sing if you’re happy that way’.

Iris Bouman (1998) is historicus en geïnteresseerd in queer geschiedenis. Na studies Geschiedenis en Genocidestudies werkt ze nu als historicus aan uiteenlopende projecten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ook schrijft ze regelmatig over muziek, onder andere bij 3voor12 Utrecht.

Kees van den Berg (1948) is geboren en getogen Utrechter en sinds begin 70er jaren op meerdere fronten actief op het terrein van LHBTI-emancipatie. Mede door zijn toedoen vond in 2013, het jaar van de Vrede van Utrecht, de Roze Zaterdag in Utrecht plaats. Hij is in 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de LHBTI+-emancipatie.