Nacht vd Utrechtse Geschiedenis 2021 - walk

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022

Zaterdag 8 oktober vieren we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht tijdens de vijfde Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Museum Catharijneconvent opent speciaal voor deze Nacht haar deuren! Tussen 20:00 en middernacht kun je het museum op een andere manier leren kennen in een gevarieerd programma.

Ontdek het museum by night! Bezoek tot in de late uurtjes doorlopend onze tentoonstellingen Gospel en Paus Adrianus VI, luister naar flitslezingen voor een kijkje achter de schermen van ons museum en beproef je geluk in de Oud-Uterechtse Geschiedenis Quiz! Tijdens het hele programma kun je in ons Museumcafé terecht voor een hapje en een drankje.

Wanneer
8 oktober 2022, 20:00 - 00:00
Waar
Museum Catharijneconvent
Bereikbaarheid

Spannend museumprogramma in de nachtelijke uurtjes

Bekijk hieronder het programma in Museum Catharijneconvent. Alle activiteiten in het museum zijn tijdens de Nacht toegankelijk met een passe-partout. Meer informatie hierover vind je op de website van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Hier zijn ook de activiteiten van de overige locaties terug te vinden.

Maak kennis met de enige Nederlandse paus ooit: Adrianus VI

Tentoonstelling: Paus Adrianus. Wereldleider uit Utrecht.

Wist u dat Nederland een paus uit Utrecht heeft gekend? In 2022 is het 500 jaar geleden dat Adrianus geheel onverwacht naar Rome vertrok als de uitverkoren paus. Een uitgelezen moment dus om in een unieke presentatie aandacht te geven aan deze bijzondere gebeurtenis.

Doorlopend te bezoeken van 20:00 tot 00:00


Flitslezingen over de Utrechtse paus: kijkje in de keuken

Conservator Christiaan Veldman neemt je mee in het proces van de totstandkoming van deze tentoonstelling over de enige Nederlandse paus. Welke keuzes maakte hij om Adrianus VI het podium te geven dat onze man in Rome verdient?

20.30 - 21.00 / 21.30 - 22.00 / 22.30 - 23.00 Auditorium

Tentoonstelling: Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop

Een swingende tentoonstelling in samenwerking met co-curator Shirma Rouse

Dompel je onder in de geschiedenis én actuele betekenis van een van de invloedrijkste muziekstromingen sinds haar ontstaan in het slavernijverleden. Een reis langs het onderbelichte verhaal van een muziekgenre en lifestyle. Met artiesten zoals Mahalia Jackson en Aretha Franklin, maar ook Kanye West en Elvis Presley. Bijzondere historische video- en audiofragmenten en interviews van de meest iconische gospelartiesten aller tijden worden getoond naast indrukwekkende objecten als de zogenoemde Slave Bible, de toga van Martin Luther King en een van de eerste Hammond orgels.

Doorlopend te bezoeken tussen 20:00 en 00:00

Test je historische kennis in de Geschiedenis Quiz!

Oud-Uterechtse Geschiedenis Quiz met Koos Marsman

Voor een echt Utrechts tintje daagt Koos Marsman iedereen uit om mee te doen met een Oud-Uterechtse Pubquiz in het café van het Catharijneconvent. Doe mee, test je kennis, leer bovendien wat bij én maak kans op mooie prijzen!

22.30 – 23.25 Café / Restaurant Catharijneconvent