Moeder Gods Snamenie

Moeder Gods - Wonderdoenster

In de oost-christelijke wereld is al Maria al eeuwenlang de meest vereerde heilige en wonderdoenster. Veel van haar iconen zijn op wonderbaarlijke wijze ontstaan en gekopieerd. Ook leidden zij zelf tot wonderbaarlijke gebeurtenissen.

Wanneer
Donderdag 2 april, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Plan uw bezoek

Over de lezing

Toen Christus ten hemel voer, was met Hem de grootste wonderdoener van deze wereld weggegaan. Zijn moeder en zijn navolgers zetten de wonderdoende taken voort. Omdat zij dicht bij de mensen staat is de Moeder Gods een ware steun en toeverlaat voor iedereen in nood. In de oostchristelijke wereld is zij dan ook de meest vereerde heilige. Op haar voorspraak, hulp en bescherming kan altijd en overal een beroep worden gedaan. Zij is immers alom aanwezig door haar ikonen.

Het bezit van een wonderdoende ikoon van de Moeder Gods (b)lijkt wel een verzekering voor een gezond, gelukkig en genaderijk leven. Daarom zijn haar ikonen als geschenken, in bruidsschatten, als aandenken aan pelgrimages en niet in de laatste plaats door diefstal over de gehele oost-, maar ook westchristelijke wereld verspreid. En nog altijd reizen die ikonen over de wereld, waar zij tot de meest onverklaarbare wonderen in staat blijken te zijn. Een aantal van deze bijzondere verhalen over de daadkrachtige Moeder Gods wordt in deze lezing verteld.

Désirée Krikhaar is kunsthistorica en gespecialiseerd in Byzantijnse kunst.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op donderdag 2 april van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (op werkdagen van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35