Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers over zijn roman Wildevrouw

Op zondag 3 sepember ontvangen we schrijver en meesterverteller Jeroen Olyslaegers voor een interview naar aanleiding van zijn monumentale roman Wildevrouw (2020). Tijdens interview gaat hij dieper in op de thematiek van zijn boek en het roerige Antwerpen van de zestiende eeuw. Bijenkomst in samenwerking met ILFU (International Literature Festival Utrecht). Interview door Gina van den Berg.

Tip: In de audiotour bij Ode aan Antwerpen vertelt Jeroen Olyslaegers meer over enkele van zijn favoriete schilderijen in de tentoonstelling.

Wanneer
Zondag 3 september om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Over Wildevrouw (Bezige Bij 2020)

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt Beer terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien, en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt.

Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde stad.


Over Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn romans Wij (2009 is hij genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs). In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Olyslaegers brak in 2016 door naar een breed publiek met de roman WIL waarvoor hij diverse prijzen won. In 2020 verscheen Wildevrouw, waarmee, volgens De Standaard, Olyslaegers ‘de voorlopige kroon op zijn werk’ schreef. Radio Klara wijdde een meeslepende - door Olyslaegers ingesproken - podcast aan Wildevrouw.

Praktische informatie

  • De bijeenkomst is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.