Sint Maarten Parade, lichtsculptuur gans, foto: Robert Oosterbroek

Martinuslezing 2022: Nonsenslied of niet?

Dit jaar staat de Martinuslezing van Museum Catharijneconvent in het teken van een bijzonder Sint Maartenliedje dat al sinds jaar en dag wordt gezongen: SinterMertensveugelke. Ontdek in de lezing van kerkjurist Ton Meijers de herkomst van dit wonderlijke liedje.

In het kader van de Sint Maarten festiviteiten organiseert Museum Catharijneconvent ook dit jaar weer de Martinuslezing. In deze editie vertelt Ton Meijers over een oud Martinus-volksliedje dat ook nu nog op diverse plekken in Nederland wordt gezongen: SinterMertensveugelke. Veel mensen vinden het maar een nonsensliedje, met een tekst waar geen touw aan vast te knopen is. Is dat terecht? Of gaat er achter het ‘veugelke’ een hoop meer schuil?

Kom naar de gratis toegankelijke lezing en beoordeel zelf de zin of onzin van het bijzondere Martinusliedje!

Ton Meijers is oud-docent Kerkrecht aan de Faculteit Katholieke Theologie (Universiteit van Tilburg).

Wanneer
30 oktober 2022 om 14:00
Waar
Museum Catharijneconvent
Reserveer alvast uw ticket

Sint Maarten in Museum Catharijneconvent

'Deel je licht, geef om je stad'

De Martinuslezing is onderdeel van de festiviteiten die worden georganiseerd rondom de feestdag van Sint Maarten. Deze stadsheilige van Utrecht deelde zijn mantel met een bedelaar en werd daarmee een symbool van barmhartigheid en solidariteit. In de vaste tentoonstelling Feest! Weet wat je viert van Museum Catharijneconvent heeft Sint Maarten al heel lang een plek. Ieder jaar werkt het museum bovendien samen met de Parade, om daarmee actief bij te dragen aan de nieuwe Sint-Maartentraditie van samen delen en Utrechters met elkaar verbinden.

Verb(l)indende verhalen in de kathedraal

In aanloop naar de Sint Maarten Parade op 11 november is in de Sint Catharinakathedraal de tentoonstelling Verhalen van licht te bezoeken, waarin het museum bijzondere lichtsculpturen laat zien die vorig jaar onderdeel waren van de Ronde van Sint Maarten. Lees hier meer over deze unieke tentoonstelling.