Maria Magdalena, collectie Jan Six

Maria Magdalena: het grote verhaal

Bestaat er een grotere tegenstelling in de beeldende kunst dan de buitengewone schoonheid waarmee Piero di Cosimo. Maria Magdalena voorstelt en de manier waarop Donatello haar als een uitgemergelde zondares verbeeldt?

Kunsthistoricus Paul Bröker vertelt de grote verhalen en legenden over Maria Magdalena en licht de symboliek en iconografie in de beeldende kunst uitgebreid toe.

Wanneer
Zondag 10 oktober 2021 van 13.45 tot 15.45 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Maria Magdalena: het grote verhaal

Komen liefde, verdriet en schoonheid ergens anders zo mooi in één gezicht bij elkaar, als bij Rogier van der Weyden en Quinten Massijs? En wordt het universele verhaal over zonde en vergeving ergens anders zo inlevend verwoord als in het verhaal van Jezus’ bezoek aan het huis van Simon de Farizeeër? Daar zou Jezus over een vrouw, waarvan bekend is dat zij in grote zonden leeft, gezegd hebben: haar zonden, haar vele zonden zijn haar vergeven, want zij heeft veel liefde getoond.

Over de spreker
Paul Bröker heeft tussen 1976 en 1982 kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In zijn publicaties en voordrachten gaat het voor het allergrootste deel over de betekenis en symboliek van de kunstwerken én de plaats en betekenis binnen de cultuurhistorische achtergrond waartegen een kunstwerk kon ontstaan.

Reserveren in coronatijd

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Let op: deze lezing duurt in totaal 2 uur.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.