Maria Magdalena, Bueonavista header3

Maria Magdalena door de ogen van Susan Smit

Susan Smit staat bekend om haar speelse, kritische en persoonlijke benadering van moderne spiritualiteit in het dagelijks leven. Bij het bestuderen van vroegchristelijke geschriften van het evangelie, concludeerde Susan Smit dat Maria Magdalena de belangrijkste leerling en geestelijk levenspartner van Jezus Christus was.

'Zij was de apostel der apostelen, de hoogst ingewijde de geestelijke levenspartner van Jezus. Ze doorliep een mysterieschool in Israël. Ze leerde verborgen patronen te begrijpen, haar persoonlijke schaduw onder ogen te komen, het onzichtbare te zien. Ze leerde in ceremonieën omgaan met gedachtekracht, kosmische en genezende energieën. Zij was de geestelijke levenspartner van Jezus. Ze was een vertegenwoordiger van het spirituele, esoterische vroege christendom, beïnvloed door eeuwenoude kennis van de godinnencultuur. Zij was een wetende, een ziener, een sjamaan, een heler, een leermeester, een wijze vrouw. Maria Magdalena was een heks' (Bron Susan Smit, Heks).

Wanneer
Zondag 3 oktober om 13.45 en 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Susan Smit en Maria Magdalena

Schrijfster Susan Smit heeft altijd wat gehad met Maria Magdalena. En niet alleen omdat haar moeder zo heet! Voor Susan is Maria Magdalena vooral een mystica. De ervaring, daaruit haalt ze haar inzichten. Susan -als heks- ziet Maria Magdalena als wat miste in het godsbeeld in het christendom. Maria Magdalena maakt het beeld compleet als souvereine onafhankelijke vrouw, die nooit onder de autoriteit van een man heeft gestaan. Dat sterkt Susan in haar eigenwaarde wie ze als vrouw kan zijn.

Over de spreker
Susan Smit (1974) studeerde op haar zesentwintigste af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde twaalf non-fictieboeken, zes romans, een verhalenbundel en een novelle. Ze is een veelgevraagd spreekster. Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies.

Susan Smit deed research naar de geschiedenis van de eeuwenoude religie, stortte zich in rituelen en leerde werken met magie en kruiden. Uiteindelijk liet ze zich inwijden als heks. Over haar ervaringen schreef ze het boek Heks. Een magische reis door de westerse spiritualiteit, dat in 2001 uitkwam. Het werd tot dusver twaalf keer herdrukt en zorgde voor een ware mediahype in Nederland en België. Voor Susan heeft hekserij, de voorchristelijke Europese religie, niets te maken met toverdrankjes. HP/De Tijd noemde haar ‘een fenomeen in wording. Ze is meer dan een heks, eerder een geestelijk baken in hectische, goddeloze tijden’. De Telegraaf schreef dat ze ‘een brug slaat tussen spiritualiteit en sensualiteit, tussen hekserij en hoge hakken, tussen kruidenthee en Ebay’.

Reserveren in coronatijd

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.