Maria Magdalena, museum voor schone kunsten

Maria Magdalena als feministisch rolmodel

Mariecke van den Berg is met ingang van 1 september 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Feminisme en christendom op de Catharina Halkes leerstoel aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit

Feministische theologie, wat moeten we ons hierbij voorstellen? Feminisme door een theologische bril bezien, of theologie door een feministische bril? Mariecke van den Berg neemt u mee in de thematiek tijdens deze lezing.

Wanneer
29 oktober 2021 om 13.45 en 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

In haar onderzoek zal Van den Berg zich de komende jaren richten op het verder ontwikkelen van feministische publieke theologie in de context van Europa. Hoe kan feministische theologie een actieve bijdrage leveren aan publieke debatten over religie, gender, racisme en migratie? In haar onderzoek wil Van den Berg bronnen uit de christelijke traditie in gesprek brengen met hedendaagse populaire cultuur. Zo ontstaat er een actuele feministisch theologische stem die geloofsgemeenschappen en de samenleving aanspreekt op praktijken van uitsluiting en die alternatieve zienswijzen en praktijken aanreikt.

Over de spreker
Mariecke van den Berg (Wilnis, 1983) studeerde Theologie (Bachelor, 2006) en Gender Studies (Research Master, 2008) aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in 2014 aan de Universiteit Twente met het proefschrift ‘Mantelzorg en etniciteit. Etnische verschillen in de zorgattitude, zorgbereidheid en conflicthantering van mantelzorgers.’

Reserveren in coronatijd

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.