Moeder Gods, Hodegetria, Byzantium, detail

Maria, Moeder Gods

Online lezing over een unieke Byzantijnse ikoon in de schatkamer van Museum Catharijneconvent

Door Désirée Krikhaar, specialist in vroeg-Christelijke, Byzantijnse en Oosters-orthodoxe iconografie.

Wanneer
Donderdag 6 mei van 16.00-17.00 uur
Waar
Online
Reserveer uw ticket

Over de lezing

De unieke Byzantijnse ikoon van de Moeder Gods Hodegetria in de Schatkamer van Museum Catharijneconvent is één van de schaarse ivoren plaquettes, die maar liefst 1000 jaar geschiedenis hebben overleefd. Deze ikoon is het uitgangspunt voor een lezing, waarin verschillende Byzantijnse iconografieën de Moeder Gods worden toegelicht. In de westerse schilderkunst worden deze voorstellingen overgenomen en aangepast. Museum Catharijneconvent heeft een aantal mooie objecten in bezit, waarin de beïnvloeding van Oost naar West te herkennen is.

Over de spreker

Désirée Krikhaar (1960) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit in Nijmegen. Oosterse Theologie en Liturgie en Slavistiek waren de bijvakken. Dit trio vormde een uitstekende basis voor haar specialisatie: vroeg-Christelijke, Byzantijnse en Oosters-orthodoxe iconografie.

Over het aanmelden

De lezing is via Zoom op donderdag 6 mei van 16.00 tot 17 uur. U kunt zich aanmelden via de link rechts bovenaan deze pagina.

U reserveert een ticket per computer die gebruikt. Zit u straks bijvoorbeeld tijdens de lezing met z'n tweeen achter één beeldscherm dan hoeft u maar één ticket te reserveren. Reserveren kan tot 4 mei om 12 uuur. U krijgt die dag een Zoom-link toegestuurd per mail.