Lezende vrouw

Man-vrouwverhoudingen in de Biblebelt (vol)

'Dat is natuurlijk heel mooi. Dat wij als vrouw gemaakt zijn als de hulp van onze man’, aldus een radiopresentatrice in een recente documentaire over de Biblebelt van Nieuwsuur.

Zelf maakt zij het radioprogramma 'Vrouw in Beeld' voor de reformatorische omroep. Zij is dus meer dan alleen echtgenote en moeder. Maar predikant zou ze nooit kunnen worden. Dat ambt is in de zware orthodox-gereformeerde kerkgenootschappen nog altijd uitsluitend aan de man voorbehouden.

Wanneer
Donderdag 29 augustus, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Lees meer

Over de lezing

In deze lezing volgen we het spoor terug naar de Reformatie. Toen werd een nieuwe leerstelling ingevoerd: het algemeen priesterschap der gelovigen. Voortaan hoefden gewone gelovigen zich niet langer te onderwerpen aan het gezag van de priester als bemiddelaar tussen God en mens. Zij waren nu zelf verantwoordelijk voor hun zielenheil. Dat was een radicale breuk met de rooms-katholieke heilsleer. Maar wat betekende het in de praktijk voor mannelijke én vrouwelijke gelovigen? Bood het vrouwen nieuwe mogelijkheden om een actieve rol in de kerk te gaan vervullen? Leidde het tot andere gezagsverhoudingen tussen de seksen? Zijn er in dit opzicht duidelijke verschillen te ontwaren tussen de verschillende stromingen binnen de Reformatie? En is er een directe lijn vanuit de Nadere Reformatie naar de bevindelijk gereformeerden in de Biblebelt te trekken als het gaat om de man-vrouwverhoudingen?

Over de spreker

Mirjam de Baar studeerde Geschiedenis in Utrecht en promoveerde in de Religiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is zij als hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het Christendom in de vroegmoderne tijd verbonden aan de Universiteit Leiden.

Praktische informatie

Deze lezing is vol. De lezing vindt plaats op donderdag 29 augustus van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.