Maria Magdalena als wildevrouw

Lichaam en seks in middeleeuwse literatuur

Hoe dachten middeleeuwers over het lichaam? Herman Pleij vertelt over lust als verleidingsinstrument, zelfgeseling en hogere minnekunst, kortom, de seksuele revolutie in de late middeleeuwen.

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende alleen voor de voortplanting en het dempen van lusten; genot was uit den boze. Door de zondeval hadden Adam en Eva de controle over hun lichaam verloren, waardoor de duivel vrij spel op aarde had. De duivel gebruikte het opwekken van lust als favoriet verleidingsinstrument. Doldwaas van begeerte bleek de mens ook eenvoudig tot andere hoofdzonden te bewegen. Om dit te voorkomen moest het lichaam als een vesting dichtgemetseld worden door streng te vasten, haren onderhemden, zelfgeseling of zelfcastratie.

Wanneer
Zondag 10 januari om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Seksuele revolutie in de late middeleeuwen

In de late middeleeuwen werd literatuur gebruikt om seksueel genot te rechtvaardigen. Waar woeste seks eerst geprojecteerd werd op karikaturale boeren, ontstond er rond 1500 een literatuur die genotvolle seks verheerlijkte. Deze seksuele vrijwording ging zelfs zo ver dat aanranding en verkrachting tot de hogere minnekunst ging behoren. Tijdens de zestiende eeuw echter werd dit aan banden gelegd. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria’s blote borst, verkrachting werd serieus vervolgd en de hervorming dwong genot terug in het gelid van de voortplanting. Herman Pleij vertelt over deze seksuele revolutie in de late middeleeuwen.


Over de spreker

Herman Pleij is emeritus hoogleraar historische Nederlands letterkunde en gespecialiseerd in de middeleeuwse literatuur. Hij houdt zich bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
  • Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina. U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.