Aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw lieten veel Westerse kunstenaars, schrijvers en denkers zich inspireren door Azië. Dit werd gevoed door romantische ideeën over geheimen achter de Himalaya en mystieke meesters die toegang hadden tot verborgen kennis. Paul van der Velde duikt in de invloed van het Theosofisch Genootschap, met name de rol van Helena Blavatsky, en de fascinatie voor Aziatische esoterie. Hoe beïnvloedde dit de kunst van Roerich, de literatuur van Couperus en het beeld van Azië in het Westen?
Paul van der Velde bespreekt verder in zijn lezing dat het kenmerkend is dat men eigenlijk niet keek naar hoe Azië was, maar naar hoe men wilde dat het zou zijn. Maar tot op de dag van vandaag kijken we in het Westen nogal eens door deze esoterische bril naar Azië.
- Wanneer
- Zaterdag 31 mei van 14:00-15:00 uur
- Waar
- Auditorium Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Over de spreker
Paul van der Velde studeerde Indiase talen en culturen in Utrecht en Leiden. Tegenwoordig werkt hij als hoogleraar Aziatische religies, Hindi en Sanskriet aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij reist regelmatig naar Azië en publiceert geregeld over Aziatische religies en culturen.

Lezingenreeks Tussen hemel en oorlog
Museum Catharijneconvent organiseert een inspirerende lezingenreeks rondom de tentoonstelling Tussen hemel en oorlog. Verschillende sprekers nemen je mee in hun expertise, waarmee ze een verrassende kijk bieden op hoe kunst en cultuur werden beïnvloed door de veranderingen in deze unieke periode.
Praktische informatie
- De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent.
- Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
- Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.
