De verborgen parel, meester van de bewening detail

Memento mori in middeleeuwse kunst

Memento mori (gedenk te sterven) heeft zijn stempel gedrukt op de middeleeuwse kunst. De muurschilderingen met dansende doden, sculptuur van lichamen in ontbinding en de meest prachtige en kostbare reliekhouders met hun lugubere inhoud zijn onlosmakelijk verbonden met de dood en de hoop op een beter leven in het hiernamaals.

Wanneer
Zondag 1 november om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Macabere kunst

Op Allerzielen, 1 november, duikt kunsthistorica Sanne Frequin diep in de verbeelding van de dood in deze middeleeuwse horror-voorstellingen en gaat ze op zoek naar de onderliggende idee├źn over dood en sterven en de betekenis van deze macabere kunst.


Over de spreker

Sanne Frequin studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Ze gaf (en geeft) onder andere les aan de UvA, de Universiteit Leiden, De Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht. Momenteel bereidt ze een promotie voor waarin ze onderzoekt hoe middeleeuwse grafmonumenten fungeerden als politiek propagandamiddel.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze webstie.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.