Een_opperkoopman_van_de_VOC_met_zijn_vrouw - gespiegeld

Koopman, dominee en slavernij in Indonesië

Vanaf het begin van de Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel was slavernij een belangrijk onderdeel van het beleid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hoewel slavernij al bestond vóór de komst van de Europeanen, brachten zij een aanzienlijke verschuiving teweeg in de omvang van de handel en de afstanden waarover tot slaafgemaakten werden vervoerd. Hoe stond de protestantse kerk tegenover de slavernij? Hoe zat het met dominees die zelf tot slaafgemaakten bezaten? En hoe werd dit ethisch en theologisch gerechtvaardigd?

In deze lezing belicht onderzoeker Wim Manuhutu dit vraagstuk, met een specifieke focus op de Molukse eilanden. Na de gruwelijke massamoord op Banda in 1621 ontstond daar de eerste slavensamenleving binnen het Nederlandse territorium. Maar ook op andere eilanden werd slavernij al snel de realiteit.

Wanneer
Vrijdag 30 augustus om 14.00
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

Over de spreker

Wim Manuhutu is historicus en erfgoeddeskundige. Zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit richt zich op hoe Nederland en andere landen met een (semi-) koloniale geschiedenis vormgeven aan het begrip gedeeld cultureel erfgoed. Hierbij ligt zijn focus op Indonesië, Suriname en Nederland. Momenteel geeft Manuhutu les over de Europese koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Vrije Universiteit.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent.
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.