Jan Anton van der Baren, Maria met kind in bloemenkrans, ca 1650

Kind van Maria en Mao

Als kind kleurden ze plaatjes van Jezus, plakten ze kleurige engeltjes in hun schriftjes en spaarden ze zilverpapier en melkflesdoppen voor de missie. Jaren later, als jongeman, plakte historicus en schrijver Jos Palm net als zijn twee oudere zussen zegeltjes met het hoofd van Marx erop in het lidmaatschapboekje van de toenmalige Maoïstische SP. Jos Palm vertelt aan de hand van de geschiedenis van het gezin waarin hij opgroeide het grotere verhaal over de breuk uit de jaren zeventig, toen God verdween uit Nederland

Wanneer
Dinsdag 2 augustus om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Het raadsel van de jaren zeventig

Er waren twaalf jaar verstreken. Het oude geloof was ingeleverd voor een nieuw zo mogelijk nog vuriger geloof, Maria was ingeruild voor Mao. En de schrijver was niet de enige die God aan de kant deed voor Lenin en andere nieuwe wereldse -- naar hen later bleek -- foute heiligen. Overal zaten de ooit roomse en christelijke jongeren omhoog met een overschot aan barmhartige energie, die ze op de nieuwe armen, de arbeidersklasse in Nederland, en op de onderdrukten elders in de wereld richtten.

Achteraf is het een van de raadsels van de jaren zeventig: hoe een hele generatie de kerk verliet en als eerste naoorlogse generatie uit de pas liep bij haar ouders, alsof ze niet meer volwassen wilde worden.

Jos Palm vertelt aan de hand van de geschiedenis van het gezin waarin hij opgroeide het grotere verhaal over de breuk uit de jaren zeventig, toen God verdween uit Nederland. Het blijkt een pijnlijk en soms hilarisch verhaal over afscheid nemen van een oude vertrouwde wereld die diep in het systeem van hem en zijn generatie zat.

Jos Palm is presentator van het historisch radioprogramma OVT op radio 1, hij beschreef de geschiedenis van zijn ouders in Moederkerk. Dit najaar verschijnt zijn boek Kind van Maria en Mao bij uitgeverij Atlas-Contact.

Praktische informatie

  • U reserveert voor deze lezing via de knop bovenaan deze pagina
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, om 14.00 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken. U hoeft hiervoor dan niet apart te reserveren.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.