Beschouwing der wonderen Gods, Christiaan en Jan Christiaan Sepp, 1762-1789, Teylers Museum

Kijken naar insecten in de 17e eeuw

Met de introductie van de microscoop konden de allerkleinste wezens worden bestudeerd. Dat leidde niet alleen tot opzienbarende ontdekkingen maar was ook een bron van inspiratie voor nieuwe vormen van artistieke weergave. Lezing door Teylers-hoogleraar Eric Jorink.

Wanneer
Dinsdag 16 april om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

De allerkleinste lettertjes uit het Boek der Natuur

Of we het nu leuk vinden of niet: tot ver in de negentiende eeuw waren geloof en religie nauw met elkaar verbonden. In deze lezing bekijken we de relatie tussen deze twee in de zeventiende eeuw. Met de introductie van de microscoop konden nu ook de allerkleinste wezens nauwgezet worden bestudeerd. Dat leidde niet alleen tot opzienbarende ontdekkingen door onder meer Robert Hooke, Marcello Malpighi en Johannes Swammerdam. Het was ook een bron van inspiratie voor nieuwe vormen van artistieke weergave. Zelfs wie in deze tijd nog nooit een olifant met eigen ogen had gezien, wist hoe deze afgebeeld moest worden.

Met de voorheen ongeziene ingewanden van insecten lag dat heel anders. Voor kunstenaar en wetenschappers lag hier een enorme uitdaging: hoe zo nauwkeurig mogelijk Gods kleinste schepselen zo getrouw mogelijk weergeven? Hoe verwondering op te roepen voor de wondwerken van de Heer?  

Prof. dr Eric Jorink is Teylers-hoogleraar in Leiden en senior-onderzoeker aan het Huygens Instituut (KNAW). Eerder was hij Andrew. W. Mellon professor aan het Courtauld Institute of Art (University of London). Hij promoveerde cum laude op het proefschrift ‘Het Boeck der Nature’. Nederlandse geleerden en de wonderen van Gods schepping.1575-1715. Jorink leidt het internationale onderzoekproject Visualizing the Unknown. Binnenkort verschijnt van zijn hand Onder de loep. Antoni van Leeuwenhoek en de Royal Society.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.