Gezicht op suikerplantage Zorg en Hoop, Jacobus Marius Adrian van Geffen, 1859

Kerken en racisme

De laatste jaren is er veel aandacht voor racisme in het publieke debat. Ook in kerken wordt het gesprek hierover gevoerd. Het is echter niet altijd duidelijk wat men precies met racisme bedoelt en wie daar verantwoordelijk voor is. Gezien de rol van het christendom in het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden is het interessant om te kijken wat er in kerken vandaag de dag leeft.

Hoe speelt racisme een rol in kerken en hoe kijken kerkgangers naar hun eigen verantwoordelijkheid hierin? Net als in de rest van de maatschappij roept deze vraag ongemak op. Niemand wil als racist bestempeld worden. Is het mogelijk dat kerkgangers onbewust bijdragen aan racistische denkbeelden en structuren binnen de kerkgemeenschappen?

Wanneer
Donderdag 22 augustus om 14.00
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

Over de spreker

Kirsten van der Ham is promovenda aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ze doet onderzoek naar het gesprek over racisme binnen lokale kerkgemeenschappen in Nederland. Hierbij verkent ze onder andere welke werkvormen effectief zijn voor een constructief gesprek tussen kerkgangers van kleur en witte kerkgangers.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent.
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.