Silhouette van Kerk (uitsnede)

Homoseksualiteit in reformatorisch Nederland (bijna vol)

In deze lezing geeft David. J. Bos een overzicht van de manier waarop Nederlandse protestanten sinds de jaren vijftig hebben gesproken en geschreven over homoseksualiteit. Het thema werd lange tijd gemeden, maar tegenwoordig is het juist een veelbesproken onderwerp. Wat zegt dat over de manier waarop zij gestalte proberen te geven aan hun geloof?

Wanneer
Dinsdag 27 augustus, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Over de lezing

Veel reformatorische christenen hebben moeite met homoseksualiteit, zo blijkt onder andere uit de recente Nederlandse Nashville-verklaring.

Dit geldt voor meer conservatieve christenen, in binnen- en vooral buitenland. Maar terwijl vrijgemaakt-gereformeerden, bijvoorbeeld, stellen dat je niet zó mag doen maar wel zó mag zijn, veroordeelt de Nashville-verklaring ook het '… zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit'. Hoe komen de reformatorische opinieleiders daarbij?

De lezing wordt gevolgd door een discussie, met medewerking van Herman van Wijngaarden: staflid/redacteur van de Hervormd Gereformeerde JeugdBond, drijvende kracht van ‘Hart van homo’s’ en auteur van Oké, ik ben dus homo: over homoseksualiteit en het volgen van Jezus.


Over de spreker

Dr. David J. Bos is godsdiensthistoricus en socioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van De aard, de daad en het Woord (2010), een publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 27 augustus van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.