Jezus in de mystieke wijnpers

Verrassend en verwarrend

Theologe Janneke Stegeman laat in haar lezing verrassende en soms verwarrende middeleeuwse perspectieven op het lichaam zien. Hoe verandert deze kunst ons huidige perspectief op gender?

Wanneer
Dinsdag 6 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Verrassend en verwarrend

Middeleeuwse kunst laat verrassende en soms verwarrende perspectieven op het lichaam zien.

Bloed stroomt overvloedig, heiligen drinken uit moederborsten, wonden blijken genezend en gender is fluïde. Ook in onze huidige tijd staat het lichaam centraal in gesprekken over mannelijkheid, vrouwelijkheid en gender. Theologe Janneke Stegeman vertelt hoe deze kunst met aandacht voor het lichaam haar raakt en hoe het ons perspectief op gender verandert.


Over de spreker

Janneke Stegeman studeerde theologie aan de Vrije Universiteit. In 2014 promoveerde zij op het proefschrift ‘Decolonizing Jeremiah: identity, narratives and power in religious tradition’, over de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze traditie (VU). Ze was theoloog van het jaar 2016 en verschijnt regelmatig in de media.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.