Marga Klompé

Het spiegelbeeld van Marga Klompé

Marga Klompé was de eerste vrouwelijke minister van Nederland en éen van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse verzorgingsstaat. De Wet op de Bejaardenoorden (1963) en de Algemene Bijstandswet (1965) werden beide onder haar leiding gerealiseerd. In 2020 werd Marga Klompé opgenomen in de Canon van Nederland. Waar haalde zij haar inspiratie vandaan? Lezing door promovenda Iris Plessius.

Wanneer
Donderdag 25 augustus om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

De persoon achter de politica

In augustus 1948 begon de politieke carrière van Marga Klompé. In dat jaar maakte zij de overstap van natuur- en scheikunde docent aan het meisjeslyceum Mater Dei naar Tweede Kamerlid voor de KVP-fractie.

Wat Marga Klompé deed, met wie ze werkte en hoe ze zich inzette, is inmiddels wel bekend. Hoewel we haar nooit helemaal zullen kunnen doorgronden is het mogelijk om, via haar persoonlijke correspondentie, mee te kijken over haar schouder. Zo zien we haar spiegelbeeld. In deze lezing kijkt Iris Plessius naar de persoon achter de politica in de onstuimige jaren zestig. Dit doet zij aan de hand van haar activiteiten, ontmoetingen, meningen en observaties, zoals omschreven in Klompé’s persoonlijke correspondentie.

Over de spreker

Iris Plessius is als promovenda verbonden aan de Radboud Universiteit op basis van een individuele NWO-beurs. In haar promotieonderzoek houdt zij zich bezig met de relaties tussen de Nederlandse kolonisten en de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika in de late 17e en vroege 18e eeuw. Tijdens haar studie geschiedenis (2013) kwam zij in aanraking met het dagboek van Marga Klompé, wat uiteindelijk is uitgegeven onder de titel In Liefde en Rechtvaardigheid. Het dagboek van Marga Klompé 1948-1949 (Verloren 2012). Iris werkt voor verschillende Nederlandse musea waar zij rondleidingen en lezingen verzorgt, onderzoek doet en educatiemateriaal maakt.

Praktische informatie

  • U reserveert via de link bovenaan deze pagina.
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, om 14.00 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken. U hoeft hiervoor dan niet apart te reserveren.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.