Foto Henk Visscher, Reformatorisch Dagblad

Het Reformatorisch Dagblad als antwoord op de jaren zestig

In de jaren zestig ontstond een nieuwe krant: het Reformatorisch Dagblad (RD). Het was bedoeld voor reformatorische christenen: behoudende protestanten die zich politiek gezien vooral thuis voelen bij de SGP. De oprichting was bijzonder. Het RD verscheen namelijk in een tijd waarin veel dagbladtitels verdwenen of juist afstand deden van hun christelijke karakter. Lezing door Dr Christoph van den Belt (Radboud Universiteit).

Wanneer
Donderdag 14 juli om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets Beluister ook de podcast van God los? Met o.a. de oprichter van het Reformatorisch Dagblad

Reformatorische christenen

Het RD ontstond tegen de journalistieke trend in. Het dagblad wilde geen algemeen publiek aanspreken, maar juist de afgebakende doelgroep van reformatorische christenen bedienen. Hoe is het ontstaan en het succes van de krant te verklaren? En wat zegt dit alles over de jaren zestig?

De onvrede over de toenmalige maatschappelijke ontwikkelingen was de motor achter de oprichting van het RD. Veel reformatorische christenen hadden het gevoel dat vertrouwde zekerheden werden losgelaten. De nieuwe krant was bedoeld als dam: de maatschappelijke veranderingen moesten via de RD buiten de huiskamer van reformatorische christenen blijven.

Het verleden van het RD biedt een nieuw venster op de jaren zestig. Het werd immers niet alleen opgericht als reactie op maatschappelijke veranderingen, maar ook vanwege de welwillende houding van veel journalisten voor alles wat nieuw was. Alleen door terug te gaan naar de veranderende journalistiek in de jaren zestig is het bestaan van het RD te begrijpen – en ontstaat een completer beeld van dit roerige tijdperk.


Over de spreker

Christoph van den Belt (1991) deed promotieonderzoek naar de geschiedenis van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Hij promoveerde op 16 december 2021 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn proefschrift Eigentijds en eigenzinnig. Een geschiedenis van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad (1960-2000) is verschenen bij Uitgeverij Prometheus. Momenteel is hij docent politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

Praktische informatie

  • U reserveert via de link bovenaan deze pagina.
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, om 14.00 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken. U hoeft hiervoor dan niet apart te reserveren.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.