Model van de Tempelberg in Jeruzalem

Het onzichtbare zichtbaar maken

Online lezing over het negentiende-eeuwse model van de Tempelberg in Jeruzalem

Wanneer
Donderdag 20 mei van 16.00-17.00 uur
Waar
Online
Reserveer uw ticket

Een heel bijzonder model van de Tempelberg

Het model van de Tempelberg in Jeruzalem heeft een lange levensgeschiedenis. Het is in de tweede helft van de negentiende eeuw onder uitzonderlijke omstandigheden vervaardigd in Jeruzalem. Daarna is het verscheept naar Nederland en jarenlang tentoongesteld in het Bijbels Museum van ds. Leendert Schouten in Utrecht. Het model was destijds een bezienswaardigheid. Niet ten onrechte, want het is een uiterst nauwkeurige driedimensionale visualisatie van een heilige plaats in Jeruzalem.

De heiligheid van dit specifieke deel van Jeruzalem - door Joden en christenen tempelberg genoemd en door moslims Haram al-Sharîf – is niet onomstreden en heeft in elk van de drie religieuze tradities een eigen geschiedenis en betekenis.

Over de spreker

Dr. Hermine Pool is theoloog en was van 2002-2019 conservator van het Bijbels Museum in Amsterdam. Zij schreef het proefschrift Soli Deo Gloria. Het Bijbels Museum van ds. Leendert Schouten (1828-1905) als getuigenis van de profetische en historische waarheid van de Bijbel. Een dubbelbiografie. Zij is nu seniorconservator en hoofd collecties, onderzoek en presentatie in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam.

Over het aanmelden

De lezing is via Zoom op donderdag 20 mei van 16.00 tot 17 uur. U kunt zich aanmelden via de link rechts bovenaan deze pagina.

U reserveert één ticket per computer waarmee u de lezing bijwoont. Zit u straks bijvoorbeeld tijdens de lezing met z'n tweeen achter één beeldscherm dan hoeft u maar één ticket te reserveren. Reserveren kan tot 19 mei om 12 uuur. U krijgt die dag een Zoom-link toegestuurd per mail.

Deze maquette, die afkomstig is uit de collectie van het Bijbels Museum, is vanaf begin juni te bewonderen in Museum Catharijneconvent, op de tentoonstelling Feest! Weet wat je viert.