Moeder Gods Snamenie

Het lichaam in de Byzantijnse kunst

In de oostchristelijke wereld is het verboden om driedimensionale beelden te maken. Toch wordt soms van deze regel afgeweken. In deze lezing licht Desiree Krikhaar een tipje van de sluier om het lichaam van de oostchristelijke heilige op.

Wanneer
Donderdag 15 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Verbod op driedimensionale beelden

In de oostchristelijke wereld is het verboden om driedimensionale beelden te maken. Elke gelijkenis met antieke goden of mensen van vlees en bloed wordt vermeden. De gedachte is dat het lichaam immers enkel een te verwaarlozen omhulsel voor de ziel is. Om die reden zien lichamen van heiligen er daarom vaak nogal ‘plat’ uit. Toch wordt er af en toe van deze regel afgeweken, niet alleen vanwege theologische en praktische redenen, maar ook door westerse invloeden.

Over de spreker

Desiree Krikhaar is kunsthistorica en gespecialiseerd in vroegchristelijke, Byzantijnse en oosters-orthodoxe iconografie. Ze treedt ook op als gastconservator voor verschillende musea, waaronder voor Museum Catharijneconvent. Daarnaast publiceert ze boeken en artikelen over orthodoxe kunst.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.