Wildeman, Keulen, omgeving Parler familie, ca.1390-1400. Collectie Museum Schnütgen

Heilig haar

De eerste lezing 'heilig haar' in de driedelige reeks van Wendelien van Welie is vol

In deze intrigerende lezingenreeks neemt gastconservator Wendelien van Welie drie lichaamsdelen onder de loep. De eerste lezing gaat over 'haar'. In de middeleeuwen vonden ze het maar vies. Tegelijkertijd was men er ook door gefascineerd. Hoe zat het met de transformatie van harig naar heilig?

Wanneer
Vrijdag 2 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Bekijk alvast de video 'Van harig naar heilig!'

Van harig naar heilig

Haar is vies, zo vindt men in de Middeleeuwen. Wanneer een mooi meisje op de ochtend van haar huwelijk met een baard wakker wordt, is zij volgens de middeleeuwse denkwereld ongeschikt om te trouwen en wordt ze gedood.

Men is bang voor wildemannen, van top tot teen met haar bedekt, die wonen in gebieden waar je liever niet wilt komen. En als je niet oppast roven ze je vrouw. Maar tegelijkertijd zien we in de hoge middeleeuwen heilige vrouwen afgebeeld worden als wildemannen/vrouwen: in harige pakjes, met uitsparingen die hun borsten en knieën tonen. Christus wordt weergegeven met oksel- en schaamhaar. De middeleeuwse afkeer van haar lijkt hier geen rol te spelen: integendeel!

Over de spreker

Dr. Wendelien van Welie is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in vroeg middeleeuwse kunst en werkt op dit moment aan een onderzoeksproject over het lichaam in de middeleeuwen. Ze is gastconservator van de tentoonstelling Body Language.


Over de reeks van Wendelien van Welie

Op 2 oktober is de lezing ‘Heilig haar’ waarin de transformatie van harig en vies naar heilig onder de loep wordt genomen. Op 22 oktober luistert u naar ‘Borst is best’ waarin de meest opmerkelijke laatmiddeleeuwse afbeeldingen van Maria’s borst in context worden geplaatst. Op 17 januari hoort u in de lezing ‘Wonderlijke wonden’ over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed. De lezingen zijn apart te reserveren.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.eserveren in coronatijd.