Beschouwing der wonderen Gods, Christiaan en Jan Christiaan Sepp, 1762-1789, Teylers Museum

Goddank voor Darwin

De vloer is voor botanisch filosoof Norbert Peeters! Hij spreekt over Darwins moeizame relatie tot religie. Daarbij laat hij zien hoe Darwins botanische werk, met name zijn studie over orchideeën, meer duidelijkheid schept.

Wanneer
Zondag 2 juni om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

Een fleurige flankaanval op het creationisme

Waar het gaat om religie blijft de positie van Charles Darwin dubbelzinnig.

In een brief aan bevriende botanicus Asa Gray biecht de Britse bioloog op dat het nooit zijn bedoeling was om atheïstisch te schrijven. Maar dankzij de nimmer aflatende strijd om het bestaan, die gepaard gaat met veel geweld en bloedvergieten, heeft hij moeite om te geloven in een welwillende God.

Religieuze boventoon

Tegelijkertijd besluit hij zijn meesterwerk On the Origin of Species (1859) met een tegenovergestelde gedachte: “Er is grandeur in deze visie op het leven, met zijn verschillende krachten die oorspronkelijk zijn ingeblazen in een paar vormen, of in één vorm alleen.” Vooral het woord ‘ingeblazen’ heeft een duidelijk religieuze boventoon.

Norbert Peeters is botanisch filosoof en als docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Als botanisch filosoof houdt hij zich bezig met de bijzondere wereld van planten. In navolging van Darwins visie op het plantenrijk, betoogt Peeters een andere manier van kijken naar en beschrijven van planten.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.