F. Mallan (1925-2010)

Gereformeerde heiligen?

In deze lezing vertelt historicus John Exalto over de positie van dominees op de Biblebelt. Deze is vaak anders dan die van voorgangers in andere kerken.

Wanneer
Donderdag 25 juli, 14.00 - 15.00 uur.
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Over de lezing

Dominees zijn - zo is de gedachte - bedeeld met bijzondere gaven. God Zelf heeft hen geroepen. Niet zelden zijn zij net als de oudtestamentische profeten Amos en Eliza ‘van achter de ploeg geroepen’. Hen is de onmenselijke taak opgelegd om zondag aan zondag het verschil tussen waarheid en leugen te verkondigen, tussen schijn en zijn en tussen zonde en genade. Tegelijkertijd kunnen ze dat alleen maar doen omdat ze niet voor eigen rekening op de preekstoel staan. Ze zijn slechts instrumenten van de Heilige Geest.

In deze lezing wordt de bijzondere plaats van de predikant in de Biblebelt verkend aan de hand van autobiografieën van bevindelijk gereformeerde predikanten. Ook zal nader ingegaan worden op de vraag of de dominee nog altijd hetzelfde vanzelfsprekende gezag heeft als vroeger. Of is er sprake van een erosie van geestelijk leiderschap?

Over de spreker

John Exalto is historicus en werkzaam bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was mede-oprichter van het Dutch Bible Belt Network en publiceerde over o.a. de bevindelijk gereformeerde pabo De Driestar, over de SGP en over het reformatorisch onderwijs.


Praktische informatie

De lezing vindt plaats op donderdag 25 juli van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.