Marina Abramovich

Wetenschap en geloof in wonderen

In deze lezing verkent Rik Peels of een modern mens die de wetenschap serieus neemt nog in wonderen kan geloven. Hij betoogt dat wetenschap en wonderen niet alleen prima samengaan, maar dat de wetenschap ons zelfs redenen geeft om te denken dat er inderdaad regelmatig wonderen in de wereld plaatsvinden.

Wanneer
Vrijdag 3 mei om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer hier uw tickets

Sluit de wetenschap wonderen uit?

Religies staan bol van wonderverhalen; Mozes die de Rietzee splijt, de maagdelijke geboorte van Jezus Christus, de hemelvaart van de profeet Mohammed, en ga zo maar door. Honderden miljoenen gelovigen in de wereld nemen deze verhalen serieus of menen zelf een bovennatuurlijk wonder te hebben meegemaakt. In het seculiere Westen is ons wereldbeeld echter sterk gekleurd door de wetenschap en die lijkt wonderen uit te sluiten. Toont de wetenschap immers niet aan dat alles in de wereld volgens vaste patronen van harde oorzaak-gevolg relaties verloopt die bovennatuurlijk ingrijpen onmogelijk maken?

Wonderen versus Wetenschap

Je zou kunnen denken dat geloof in wonderen daarmee iets achterhaald is, iets voor goedgelovigen. In deze lezing verkent Rick Peels of een modern mens die de wetenschap serieus neemt nog in wonderen kan geloven.

Prof.dr. Rik Peels is hoogleraar interdisciplinaire en analytische godsdienstfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Recentelijk publiceerde hij De extremist en de wetenschapper. Hoe we radicalisering beter kunnen begrijpen (Amsterdam: Balans, 2024) en, met Jeroen de Ridder, Wat is nou waar? Zeven regels voor helder denken in verwarrende tijden (Amsterdam: Balans, 2024).

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.