Weet wat je zegt 2024 voorronde 3 - Foto: Femke Lockefeer

Finale 'Weet wat je zegt' editie 2024

Op woensdag 24 april strijden twee klassen van basisscholen uit de omgeving van Utrecht tegen elkaar in de finale van burgerschapsproject Weet wat je zegt. Welke debaters mogen zich winnaar van de editie 2024 noemen?

De afgelopen weken lieten groepen 7 en 8 van diverse scholen al een sterk staaltje debattalent zien in de voorrondes van dit debatproject in Museum Catharijneconvent. De beste twee klassen buigen zich op 24 april opnieuw over drie maatschappelijke stellingen. Een professionele jury beoordeelt hun overtuigingskracht, teamwork en inzet. Wie mag zich winnaar van deze editie, en daarmee 'Jeugdambassadeur van de vrijheid' noemen?

Wanneer
24 april van 10:00 - 12:00
Waar
(oude) Stadhuis, Stadhuisbrug 1, Utrecht
Locatie I.s.m. Bevrijdingsfestival Utrecht

Debatteren en leren over maatschappelijke onderwerpen

Ieder jaar gaan scholen met elkaar de verbale strijd aan in dit leuke en spannende burgerschapsproject. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren de fijne kneepjes van het debatteren én verdiepen zich in thema’s als naastenliefde, vrijheid en diversiteit. De klassen volgen een training in het museum, ontwikkelen hun vaardigheden verder in de klas en zetten deze vervolgens in door mee te doen aan een van de voorrondes.

Uit de voorrondes komen de twee beste klassen naar voren, die in de finale vervolgens hun beste beentje voor zetten in de hoop om die eerste prijs in de wacht te slepen: een dag met de Feest-bus op pad voor een uitje naar keuze! Dit jaar zijn dat de teams van CBS De Schakel en De Trompetvogel.

Leerlingen leren naar elkaar luisteren en argumenten te noemen in plaats van 'gevoel'. Ook al ben je het niet eens, je leert je inleven in de ander. Dat we dit in het museum deden maakt het erg speciaal.

Docent basisschool De Velduil, Houten

Op een leuke en uitdagende manier burgerschapsvaardigheden ontwikkelen

Voor het eerst werken we dit jaar samen met Bevrijdingsfestival Utrecht. Leerlingen gaan met een klas van een andere school in debat over onder meer vrijheid van meningsuiting.

De focus op dit thema zorgt ervoor dat ze niet alleen hun communicatieve en sociale vaardigheden verder ontwikkelen, maar ook reflecteren op maatschappelijke kwesties én hun eigen opvattingen hierover. Het project sluit daarmee aan bij verschillende leerdoelen in het primair onderwijs, waaronder burgerschapsvorming.

Weet wat je zegt is onderdeel van het (landelijke) project Feest! Weet wat je viert, waarin kinderen leren over de achtergrond van feestdagen. Lees meer over dit initiatief op de website www.weetwatjeviert.nl.

Interesse om de finale bij te wonen?

Mocht je de leerlingen willen aanmoedigen en/of een indruk willen krijgen van het debatproject? Je bent van harte welkom om de finale bij te wonen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: burgerschapsproject@catharijneconvent.nl.