eetverleden

Eten voor je zielenheil

Culinair kunsthistoricus Manon Hensen geeft met deze lezing een inkijkje in de middeleeuwse keuken. Daarbij gaat ze in op de vragen hoe bepalend religie voor voedselkeuzes was, hoe voeding gebruikt werd om gezond te blijven en tegelijkertijd ziektes te behandelen en hoe dit soms tot extreme gerechten leidde. Van kip gekookt in een karaf tot een vuurspuwende pauw met driekleurenvulling: het is echt smullen geblazen in de middeleeuwse kookboeken!

Wanneer
Zondag 25 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw tickets

Bizarre smaakcombinaties

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de bronnen die bepalen hoe er tegenwoordig over de middeleeuwse keuken gedacht wordt. Enerzijds geven medische teksten veel informatie over voeding, maar ook in kookmanuscripten is een schat aan informatie te vinden.

Zo lezen we hoe aan allerlei ingrediënten gezonde of ongezonde karaktereigenschappen toegekend werden, wat tot bizarre smaakcombinaties en keukencreaties leidde. Door gebruik te maken van historische afbeeldingen, bronnen én vergeten specerijen en kruiden onderzoekt Manon Henzen het eetgedrag van de middeleeuwer.

Over de spreker

Manon Henzen is oprichter van eet!verleden, kunsthistorica en kookliefhebber. Met Eet!verleden probeert Manon Henzen de culinaire geschiedenis op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis niet verloren gaan. De basis voor alle kookworkshops, proeverijen of lezingen zijn historische bronnen als manuscripten, fresco’s of mozaïeken.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze website.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.