Maria Magdalena ABM S471

De verliezers van het vroege christendom

De definitieve samenstelling van het Nieuwe Testament (ca. 369) kwam er niet zomaar. Bij de totstandkoming ervan speelden allerlei machtsfactoren een rol. Veel teksten werden uiteindelijk terzijde geschoven.

Hoe werden bepaalde groepen, zoals de gnostici en mensen die Maria Magdalena een belangrijke positie toedichtten, buiten de mainstream van het christendom gehouden? Welke politieke en theologische factoren waren doorslaggevend in dit proces? Bert Jan Lietaert Peerbolte vertelt u hoe dit zit.

Wanneer
Dinsdag 28 sept om 13.45 en om 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Egalitaire protestbeweging

Afgeleid van de vragen hierboven komt bij deze lezing ook de vraag aan de orde hoe de orthodoxe, katholieke kerk de eigen organisatiestructuur in de begintijd vormgaf. Van een revolutionaire, egalitaire protestbeweging in de eerste eeuw, waarin vrouwen gelijkgesteld werden aan mannen, tot een patriarchale staatskerk onder keizer Theodosius (380) — veel van wat er in de eerste eeuwen gebeurde zou de loop van de geschiedenis van het christendom beïnvloeden.

Over de spreker
Bert Jan Lietaert Peerbolte is hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Universiteit Amsterdam en samen met Bart Koet (Universiteit Tilburg) directeur van het Center for the Study of Early Christianity.

Reserveren in coronatijd

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren