Vogel met blauwe staart

De relieken van de heilige Ursula

Lezing over de verspreiding van de relieken van de heilige Ursula en haar gezellinnen, waaronder Cunera van Rhenen, van wie de wurgdoek te zien is op de tentoonstelling Relieken.

Wanneer
16 december 2018, 14:00-15:00 uur
Waar
Auditorium, Museum Catharijneconvent
bezoekers info

Over de lezing

Kom meer te weten over het leven van de heilige Ursula en de maagden die haar vergezelden, en ontdek hoe de Ursulalegende en de bijbehorende relieken zich vanuit Keulen over heel Europa verspreidden. In de Keulse Sint-Ursulakerk zouden zich in de 'Goldene Kammer' in Keulen de resten van Ursula en de maagden bevinden. Maar ook elders zijn schrijnen die relieken van Ursula en haar gezellinnen bevatten, zoals de Odiliaschrijn in Kerniel Belgie, de Ursulaschrijn van Hans Memling in Brugge en natuurlijk het prachtige beeld van Ursula, dat te zien is in Museum Catharijneconvent.Over de spreker

Jean Hubert van Tongeren (1945) studeerde Architectuur - en Kunstgeschiedenis, schreef een studie over de Renaissance en verdiepte zich in de Christelijke Iconografie, met name de vele legenden over diverse heiligen en de verspreiding en verering van de relieken, waaronder die van de heilige Ursula.

Meester van der Utrechtse stenen vrouwenkop, detail Ursula en haar reisgenoten, 1525-1534, fotograaf Marco Sweering.jpg

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op zondag 16 december van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.

Auditorium