Sfeerfoto Utrecht, Weerdsingel, fotograaf Juri Hiensch.jpg

De relieken van de Domkerk

Relieken en reliekverering speelden een belangrijke rol in de kerk van de middeleeuwen. Ook de Domkerk was in het bezit van een groot aantal fysieke en niet-fysieke overblijfselen van heiligen. In deze lezing hoort u hier meer over.

Wanneer
29 januari 2019 14:00-15:00 uur
Waar
Auditorium, Museum Catharijneconvent
bezoekers info

Over de lezing

Al in het begin van de achtste eeuw werden de eerste relieken door Willibrord vanuit Rome naar de voorlopers van de Domkerk, de Salvatorkerk en de Maartenskerk, gebracht. In de daaropvolgende eeuwen werden daar veel andere relieken aan toegevoegd. Bij de laatste inventaris in 1578 voordat de kerk overging in protestantse handen, werden meer dan veertig relieken geteld. Welke rol speelden relieken in het religieuze leven van de middeleeuwer? Van welke heiligen werden de overblijfselen in de Domkerk vereerd en waar kwamen ze vandaan? En wat gebeurde er na de Reformatie met de relieken van de Domkerk?Over de spreker

Ria Paroubek-Groenewoud is scriba van de Domkerk en is bezig met de laatste fase van de Research Master ‘Ancient, Medieval and Renaissance Studies’ - track Medieval Studies aan de Universiteit Utrecht.

Grootste Museum van Nederland, Domkerk Utrecht, foto Arjan Bronkhorst (uitsnede)
Domkerk Utrecht, foto Arjan Bronkhorst

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 29 januari van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.

Auditorium