De heer en mevrouw Abraham met piring natzar, foto Cindy Bakker

De piring natzar en het niet-westerse christendom

De verkondiging van het evangelie buiten de oorspronkelijke vroegchristelijke Palestijnse context stuit altijd op een paradox. Men brengt een nieuwe religie, maar zal ook aansluiting moeten zoeken bij iets bestaans.

Dit wordt ook wel ‘de ironie van de zending’ genoemd. Dezelfde 'ironie' is te terug te zien in de protestants-christelijke Molukse traditie. Het christendom werd op de Molukken als iets nieuws aanvaard, maar is tegelijkertijd vermengd met de oorspronkelijke Molukse religie.

Wanneer
30 september om 13.45 en om 15.00 uur
Waar
Auditorium Museum Catharijneconvent
Reserveer uw tickets

Oude en nieuwe vormen

Het proces waarin oude en nieuwe vormen samengaan wordt ook wel de inculturatie van het evangelie genoemd. In dit kader is ook de rol van de piring natzar (offerschaal) in Molukse gezinnen te zien.

Men zou dat een vorm van syncretisme kunnen noemen. Syncretisme is de geaccepteerde of omstreden overname van elementen van de ene in de andere religie. Er kan dan een drastische gedaanteverandering optreden.

Binnen de Molukse gemeenschap wordt veel gediscussieerd over de vraag hoeveel van het oorspronkelijke, Molukse religieuze erfgoed een plaats kan krijgen in het Molukse christendom?


Over de spreker

Martien E. Brinkman (1950) is emeritus hoogleraar interculturele theologie aan de Vrije Universiteit in Amstrdam. Bij hem promoveerden vijf Molukse theologen (drie uit Nederland, twee uit de Molukken). Hij is de auteur van het boek De niet-westerse Jezus. Jezus als bodhisattva, avatara, goeroe, profeet, voorouder en genezer, Zoetermeer 2007.

Praktische informatie

  • Voor het bijwonen van een lezing heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Kijk voor meer informatie over het coronatoegangsbewijs op deze website.
  • Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren