Man van Smarten (detail)

De (medische) geschiedenis van de huid

In deze lezing gaat medisch historica Mieneke te Hennepe in op de rol en betekenis van de huid in de geschiedenis.

Wanneer
Zondag 13 december om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

De huid centraal

Hoe dachten medici over de huid? Op welke manier werd de huid afgebeeld? En waarom waren onderzoekers in de zeventiende eeuw zo gefascineerd door de poriën in de huid? Via een reis langs Plato, patiëntgetuigenissen, microscopische afbeeldingen, maar ook kleurrijke korsten en bulten, komen we uit bij de basis voor onze huidige visie op de huid.


Over de spreker

Mieneke te Hennepe (1975) studeerde medische biologie en sociologie van de wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in 2007 aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar medische afbeeldingen van de huid in de negentiende eeuw. Voor haar proefschrift ‘Depicting Skin: Visual culture in nineteenth-century medicine’ ontving ze een Erasmus Studieprijs. Sinds 2006 werkt Mieneke als conservator medische collecties bij Rijksmuseum Boerhaave. Ze ontwikkelde tentoonstellingen over onderwerpen als de huid, gewicht, de mond, medische afbeeldingen, geneesmiddelen en voedselinnovaties

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.