Rietsuikeractie

De Bijbel en het Rode Boekje

Internationale solidariteit was een cruciaal onderdeel van de veranderingen in de jaren zestig. De initiatieven voor internationale bijstand en eerlijke wereldhandel waren echter ondenkbaar zonder religieuze inspiratiebronnen en netwerken. De Bijbel en het Rode Boekje bleken op verrassende manieren samen te gaan, maar niet zonder botsingen. In deze lezing gaat dr. Peter van Dam (Universiteit van Amsterdam) dieper op deze kwestie in.

Wanneer
Donderdag 9 juni om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Reserveer uw tickets

Religie als bron voor internationale solidariteit

Het moest anders: Het westerse kapitalisme zat op een dood spoor, de consumptiemaatschappij stompte mensen af, de Derde Wereld verdiende beter. Met allerlei campagnes en demonstraties droegen Nederlanders deze idee├źn uit, vaak met een welhaast missionaire ijver.

Juist bij initiatieven voor internationale solidariteit verdwenen vermeende tegenstellingen tussen katholieken, protestanten en socialisten in de jaren zestig naar de achtergrond. Niet alleen buitenstaanders, maar juist ook kerkleden uitten felle kritiek op 'de kerk' die aan de kant van 'het establishment' stond en de vermaledijde structuren in stand hield. Hadden ze de Bijbel verruild voor het Rode Boekje van Mao?

Over de spreker

Dr. Peter van Dam (Universiteit van Amsterdam) doet onderzoek naar de geschiedenis van maatschappelijk engagement en religie. In Wereldverbeteraars: een geschiedenis van fair trade (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2018) beschreef hij de strijd om eerlijkere mondiale verhoudingen na de Tweede Wereldoorlog. Over de ingrijpende maatschappelijke en religieuze veranderingen in Nederland publiceerde hij onder meer Een calvinistisch land? Religie in Nederland (Amsterdam: Amsterdam University Press, 2018) en Staat van verzuiling: Over een Nederlandse mythe (Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2011).


Praktische informatie

  • U reserveert voor de lezing via de knop bovenaan deze pagina/
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, om 14.00 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken. U hoeft hiervoor dan niet apart te reserveren.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.