Amerikaanse vlag

De Amerikaanse Biblebelt

Hoogleraar James Kennedy vertelt over de overeenkomsten en de verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse Biblebelt.

Wanneer
Donderdag 1 augustus 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
bezoekers info

Over de lezing

Het begrip 'Biblebelt' is niet oud. Het werd in de jaren twintig bedacht door de Amerikaanse publicist H.L. Mencken, en was toen een laatdunkende verwijzing naar het christelijke zuiden van de VS. Gaandeweg werd de term gemeengoed en namen anderen hem over. Vanaf de jaren negentig worden christelijk-conservatieve gebieden in andere landen, waaronder Nederland zo aangeduid.

Tussen de Amerikaanse en de Nederlandse Biblebelt zijn grote verschillen. De Amerikaanse Biblebelt is bijvoorbeeld zo’n 2.000 kilometer breed. Ook zijn er enorme verschillen op het gebied van geld, macht en invloed (zoals in de media). Beide 'Biblebelts' zijn bevindelijk, dus gericht op de interne beleving, maar de Nederlandse nadruk op de uitverkiezing is niet bepalend geweest voor de Amerikaanse Biblebelt. Het geloof wordt in Amerika extrovert beleefd.

In sommige opzichten delen de gelovigen van beide Biblebelts dezelfde geschiedenis. Het is de pretentie van zowel de Amerikaanse evangelicals als de Nederlandse bevindelijken dat zij de old time religion uit een ver verleden hebben weten te behouden. De meeste historici zijn echter van mening dat de orthodoxie in beide regio’s pas vrij laat is opgekomen. James Kennedy vertelt u hier graag meer over.

Over de spreker

James Kennedy (Orange City, Iowa, 1963) is decaan van University College Utrecht en hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht


Praktische informatie

De lezing is op donderdag 1 augustus van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35.