Catharijn Classique

Concert Catharijn Classique (4 augustus)

Bezoek op zondag 4 augustus de kloostertuin van Museum Catharijneconvent voor de muzikale vertelling Schetsen uit de slavernij. In dit bijzondere concert brengen acteur Felix Burleson en Abintu een deel van de Surinaamse en Nederlandse geschiedenis tot leven, een deel dat helaas nog vaak onderbelicht blijft. Hoewel de slavernij een veel te omvangrijk onderwerp is om in zo’n korte tijd te behandelen, weet Felix een indringend beeld te schetsen van hoe het toen was. Hij neemt u mee op dezelfde wijze als hoe de tot slaaf gemaakte voorouders het ook vaak deden: door middel van orale overleveringen en muziek.

Door generaties lang moedige verhalen te blijven vertellen van verzetshelden, bewaren we het erfgoed dat ons is nagelaten door onze voorouders. Zo bewaken we het narratief en onthouden we waar we staan en wie we zijn. Want waar u ook vandaan komt, of u nu Nederlander of Surinamer bent: Om te weten waar u naartoe gaat, moet u weten waar u vandaan komt.

Wanneer
Zondag 4 augustus om 15.00 en 16.00
Waar
Binnentuin of kathedraal, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Over Aaron en Thomas Hanenberg

Aaron en Thomas Hanenberg hebben de Surinaamse kant van hun roots steeds verder kunnen uitdiepen, en die interesse heeft zich uiteindelijk gevormd tot de band Abintu. Wie goed kijkt, kan wel enige gelijkenissen tussen de twee heren herkennen. Na hun conservatorium opleiding spelen zij in diverse ensembles, met diverse musici samen, en schrijven zij composities.

Over Felix Gustaaf Lionel Burleson

Felix Gustaaf Lionel Burleson is een Surinaams-Nederlandse acteur. Hij woonde tot zijn vijfde in Albina, vervolgens in Nieuw-Amsterdam, daarna in Moengo en vanaf 1972 in Nederland. Naast zijn theater-, film- en televisieactiviteiten, is hij ook actief op het gebied van voordracht en poëzie op de radio en het presenteren van culturele talkshows. Verder houdt hij zich bezig met het adviseren en begeleiden van jong aankomend talent.

Praktische informatie

  • Het concert is om 15.00 en 16.00 of in onze binnentuin of in de kathedraal naast het museum (afhankelijk van het weer en de aard van het concert).
  • Entree is gratis; reserveren hoeft niet.

CATHARIJN CLASSIQUE 2024

Van traditionele Afro-Surinaamse muziek tot gospelklanken van Denise Jannah; alle concerten hebben dit jaar een link met de tentoonstelling Christendom en slavernij. De musici zijn veelal nazaten van tot slaafgemaakten.

De inmiddels bekende concertserie vindt plaats in de kloostertuin van Museum Catharijneconvent. Bij ongeschikte omstandigheden in de Sint-Catharinakathedraal, direct naast het museum.

De gratis zomerconcerten staan op de agenda van 21 juli t/m 8 september, twee maal per zondag: van 15.00-15.30 uur en van 16.00-16.30 uur. Reserveren is niet nodig.

De concertreeks is georganiseerd in samenwerking met Barend Tobé van Culture Connections Company en Comité 30 juni / 1 juli Utrecht. Veel dank aan iedereen die deze bijzondere concertserie mogelijk heeft gemaakt, de parochie, het parochiebestuur, de vrijwilligers, de Vrienden van het museum en het Felix-Meijer Fonds.

 

logo mcc fonds

 

logo mcc fonds