Catharijn Classique

Concert Catharijn Classique (18 augustus)

Graag nodigen we u op zondag 18 augustus uit voor een prachtig concert van BOI AKIH. Speciaal voor de tentoonstelling Christendom en slavernij speelt BOI AKIH het programma Yalelol. In Yalelol staat de kracht en constant evoluerende beweging van de voorouderverering en animisme uit de Molukken centraal. Door middel van betoverende muziek en persoonlijke verhalen neemt BOI AKIH u mee op reis door deze rijke cultuur, waarbij een diepe verantwoording voor mens, natuur en omgeving centraal staat.

Wanneer
Zondag 18 augustus om 15.00 en 16.00
Waar
Binnentuin of kathedraal, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Over BOI AKIH

Gitarist en componist Niels Brouwer en vocalist en tekstschrijver Monica Akihary vormen sinds 1997 een duo onder de naam BOI AKIH. Grenzeloze nieuwsgierigheid drijft BOI AKIH al meer dan twintig jaar naar nieuwe experimenten en ontdekkingen. Startend vanuit gitaar en stem werkt BOI AKIH aan een opwindend en grensverleggend repertoire, waarin de gelaagdheid van verschillende muzikale tradities naar voren komt. In de voortdurende wisselwerking tussen de muzikanten en de bronnen waar zij uit putten, ontstaat hun unieke eigen geluid, dat onconventioneel en toegankelijk is, telkens weer verrassend nieuw en toch volkomen herkenbaar.

Praktische informatie

  • Het concert is om 15.00 en 16.00 uur of in onze binnentuin of in de kathedraal naast het museum (afhankelijk van het weer en de aard van het concert).
  • Entree is gratis; reserveren hoeft niet.

Christendom en voorouderverering

Naast het christendom dat door kolonisatie diep verankerd is geraakt op de Molukken, geven voorouderverering en animisme een holistisch perspectief op het leven, waarbij elke actie een impact heeft op onze omgeving en de samenleving. Het delen van deze kennis is essentieel. Hoewel het christendom nieuwe religieuze structuren met zich meebracht, vonden de mensen manieren om hun oude tradities en geloofsovertuigingen te integreren en te behouden.

Ontdek hoe oude wijsheden, verhalen en gebruiken een nieuwe vorm krijgen naast het christendom en vandaag de dag bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons en de toekomstige generaties.

CATHARIJN CLASSIQUE 2024

Van traditionele Afro-Surinaamse muziek tot gospelklanken van Denise Jannah; alle concerten hebben dit jaar een link met de tentoonstelling Christendom en slavernij. De musici zijn veelal nazaten van tot slaafgemaakten.

De inmiddels bekende concertserie vindt plaats in de kloostertuin van Museum Catharijneconvent. Bij ongeschikte omstandigheden in de Sint-Catharinakathedraal, direct naast het museum.

De gratis zomerconcerten staan op de agenda van 21 juli t/m 8 september, twee maal per zondag: van 15.00-15.30 uur en van 16.00-16.30 uur. Reserveren is niet nodig.

De concertreeks is georganiseerd in samenwerking met Barend Tobé van Culture Connections Company en Comité 30 juni / 1 juli Utrecht. Veel dank aan iedereen die deze bijzondere concertserie mogelijk heeft gemaakt, de parochie, het parochiebestuur, de vrijwilligers, de Vrienden van het museum en het Felix-Meijer Fonds.

 

FondsCatharijneconvent.original

 

FondsCatharijneconvent.original