Vespasianus, horizontaal

Concentratie en kijken naar kunst

De kunstwerken in Body Language dienden in de middeleeuwen als hulpmiddel bij meditatie en gebed. Dit vroeg om concentratie. Hoe gaan we tegenwoordig met concentratie om?

In deze lezing door Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht, komt u erachter waarom onze ogen meer zien dan we verwerken, hoe we al deze informatie verwerken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven.

Wanneer
Dinsdag 13 oktober om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium
Reserveer uw ticket

Een bombardement aan informatie

Hoe werkt aandacht?

Reclameborden, facebooknotificaties en verkeerslichten: onze ogen worden dagelijks gebombardeerd met visuele informatie. Wat bepaalt echter wat ons opvalt en wat we negeren? En hoe werkt dat precies in een museum? Bovendien is aandacht iets heel fragiels dat door slechts één melding van je telefoon teniet gedaan kan worden. Hoe kun je je wapenen tegen dit soort afleiders? Hoogleraar psychologisch Stefan van der Stigchel staat stil bij de vraag hoe aandacht werkt. Daarbij bespreekt hij onder andere hoe aandacht kan helpen bij het kijken naar kunst en welke trucs ‘aandachtsarchitecten’ als reclamemakers en verkeersdeskundigen uit de kast halen om onze aandacht te trekken.

Over de spreker

Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab die bekijkt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld tot stand brengen. Ook is hij lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge wetenschappers binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hi is auteur van de populairwetenschappelijke boeken Zo werkt Aandacht, Concentratie en Grip op je aandacht.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.
  • Reserveren kan via de knop bovenaan deze pagina. U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.