Jezus drinkt melk bij Maria

Borst is best

Deze lezing gaat over de middeleeuwse legendes rondom Maria's moedermelk. De meest opmerkelijke laatmiddeleeuwse afbeeldingen van Maria’s borst worden in context geplaatst.

Wanneer
Donderdag 26 november om 13.45 uur of om 15.00 uur
Waar
Auditorium

Geneeskrachtige melk

Maria's moedermelk werd in de middeleeuwen hogelijk gewaardeerd. Hoe menselijk is het beeld van Maria die het Christuskind voedt: een beeld waaraan iedere moeder zich kan relateren.

Tegelijkertijd gaat het hier niet om zomaar moedermelk! Melk die een goddelijk kind voedt: daar moeten bijzondere krachten in zitten. Al snel ontstaan er legendes waarin Maria's melk een bijzondere geneeskracht blijkt te hebben. En deze legendes genereren opmerkelijke afbeeldingen: Maria die melk uit haar borst spuit, of haar ontblote borst bij het Laatste Oordeel aan Christus toont. In onze ogen hoogst merkwaardig! In deze lezing zullen vele wonderlijke afbeeldingen van Maria's borst in een context worden geplaatst.

Bekijk alvast de video over de melk van Maria en de zijdewond van Christus

Over de spreker

Dr. Wendelien van Welie is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in vroeg middeleeuwse kunst en werkt op dit moment aan een onderzoeksproject over het lichaam in de middeleeuwen. Ze is gastconservator van de tentoonstelling Body Language.


Over de reeks van Wendelien van Welie

Op 2 oktober was de lezing ‘Heilig haar’ waarin de transformatie van harig en vies naar heilig onder de loep wordt genomen. Op 26 november luistert u naar ‘Borst is best’ waar in de meest opmerkelijke laatmiddeleeuwse afbeeldingen van Maria’s borst in context worden geplaatst. Op 17 januari hoort u in de lezing ‘Wonderlijke wonden’ over de toenemende fixatie in de middeleeuwen op wonden en bloed. De lezingen zijn apart te reserveren.

Reserveren in coronatijd

  • Per lezing is er plek voor maximaal 30 personen, zodat we anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Bijna alle lezingen worden twee keer achter elkaar gegeven en duren 45 minuten.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via de knop rechts bovenaan deze pagina.
  • U reserveert de lezing inclusief een bezoek aan het museum aansluitend aan de lezing. Wilt u niet aansluitend, maar op een ander moment de tentoonstelling bezoeken dan dient u daarvoor apart een tijdsblok te reserveren.eserveren in coronatijd.