Schepping van de wetenschap_04

Magie, wetenschap en religie (VOL)

DEZE LEZING IS VOL - Magie is moeilijk te definiëren. In de geschiedenis zijn veel pogingen gedaan. Een constante hierin is dat magie in relatie tot religie en wetenschap werd gedefinieerd. De geschiedenissen van wetenschap, religie en magie zijn op deze wijze met elkaar verbonden. Lezing door Daan Wegener van de Universiteit Utrecht.

Wanneer
Zondag 10 maart om 14.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht

Magie

Magie is moeilijk te definiëren. In de geschiedenis zijn veel pogingen gedaan. Een constante hierin is dat magie in relatie tot religie en wetenschap werd gedefinieerd. De geschiedenissen van wetenschap, religie en magie zijn op deze wijze met elkaar verbonden.

De lezing start met een monnik uit de veertiende eeuw. Zijn werk laat zien hoe zowel in theorie als praktijk de grenslijn tussen orthodoxe religie en magie fluïde was. Evenmin was er een duidelijke scheidslijn tussen de mensen die over magie spraken en de mensen die het beoefenden. Daarbij werd ‘magie’ door deze monnik ingezet als instrument om sneller de wetenschappen te leren. Hij stond hierin niet alleen. Soms werd magie als vorm van wetenschap gezien of soms zelfs als een synoniem voor het geheel der wetenschap. Kortom: de verhouding tussen religie, magie en wetenschap was leuk, maar niet makkelijk.

Over de spreker

Daan Wegener (1982) is docent wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn proefschrift ging over de geschiedenis van de wet van behoud van energie, een wet die zo belangrijk was voor de negentiende-eeuwse wetenschap dat tijdgenoten het een ‘toverformule’ noemden.

Praktische informatie

  • De lezing is om 14.00 uur in het auditorium van Museum Catharijneconvent
  • Tickets zijn te reserveren via de button rechtsboven. De lezing is VOL.
  • Entree is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum; reserveren is verplicht.