Paus Adrianus, bruikleen Centraal Museum

Adrianus en Utrecht

Tijdens zijn spectaculaire carrière in Vlaanderen, Spanje en Rome bleef Adrianus voortdurend verlangen naar zijn geboortestad Utrecht en hij hield steeds contact met zijn jeugdvrienden van de Oudegracht. Heeft hij na zijn vertrek naar Rome zijn geliefde stad ooit nog teruggezien?

Wanneer
Zaterdag 30 juli om 14.00 uur
Waar
Auditorium Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht
Reserveer uw ticket

Adrianus was, in afwezigheid uit de Domstad, aangesteld bij verschillende Utrechtse kerken als bestuurder en adviseur. De stad was zeer vereerd met zo'n invloedrijke prelaat als raadgever. In 1517 liet Adrianus een voorname residentie in Utrecht bouwen, het huidige Paushuize, zozeer snakte hij ernaar om zich na zijn loodzware jaren in Spanje weer in de Domstad te vestigen en zich aan de wetenschap te wijden. Toen werd hij totaal onverwacht tot paus gekozen op 9 januari 1522. Adrianus stierf anderhalf jaar later in Rome en heeft zijn geliefde Utrecht niet meer terug gezien. U hoort het complete verhaal van schrijver en journalist Twan Geurts.

Twan Geurts (1950) studeerde theologie en werkt als schrijver en journalist in Utrecht. In 2017 publiceerde hij het boek 'De Nederlandse paus. Adrianus van Utrecht 1459-1523'. Eerder publiceerde hij Engelen van deze tijd en Rolduc, dat werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2012.

Praktische informatie

  • U reserveert via de link bovenaan deze pagina.
  • Deze lezing wordt eenmaal aangeboden, om 14.00 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstelling bezoeken. U hoeft hiervoor dan niet apart te reserveren.
  • Deelname aan de lezing is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor de tentoonstelling.