Jan Sluijters, De profeet Elia wekt de zoon der Sunamitische vrouw tot leven def, Drents Museum.jpg

Actuele wonderverhalen in historisch perspectief

Deze lezing is afgelast

Is de manier waarop we naar wonderen kijken anders dan vroeger?

Aan de hand van een grote collectie hedendaagse wonderverhalen, verteld door mensen uit Nederland, laat hoogleraar Anne-Marie Korte zien wat momenteel het meest kenmerkend is voor een wonderverhaal. Ze bespreekt daarbij de rol van religieuze tradities en de historische veranderingen van de 19e en 20ste eeuw.

Wanneer
Dinsdag 26 mei, 14.00 - 15.00 uur
Waar
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht
Plan uw bezoek

Over de lezing

De tegenstelling tussen geloof en wetenschap bepaalde lange tijd het wereldbeeld in het Westen. Tegenwoordig is dit niet meer bepalend voor de interpretatie van wonderen. Globalisering en migratie drukken nu veel meer hun stempel daarop. De aanwezigheid van andere wondertradities dan de christelijke speelt daarbij een rol. Maar ook het religieuze terrein zelf is veranderd: door het diffuser en persoonlijker worden van religie krijgen mensen meer ruimte om hun eigen (wonder)verhaal te vertellen. Individualiteit en authenticiteit zijn belangrijke graadmeters geworden voor de ‘echtheid’ en de betekenis van religieuze ervaringen. Tenslotte heeft ook de mediarevolutie grote invloed: nieuwe media spelen permanent met onze percepties van echt en onecht en laten de grenzen daartussen vervagen.


Anne-Marie Korte is hoogleraar Religie en Gender aan de Universiteit Utrecht.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op dinsdag 26 mei van 14.00-15.00 uur in het auditorium van het museum en is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35