CC_Campagnebeeld voor website

Lezingen & activiteiten

Hier vindt u het overzicht met onze lezingen en activiteiten. Reserveren is in de meeste gevallen noodzakelijk. Het gaat om fysieke lezingen bij ons in het museum, helaas is het om diverse redenen niet mogelijk om deze later online terug te bekijken. Heel graag tot ziens!

  • Rondleidingen Instaprondleidingen

    31 maart, 7 & 28 april, 12 & 26 mei

    Sluit aan bij een instaprondleiding over De schepping van de wetenschap! Een ervaren gids vertelt u alles over de tentoonstelling. Een ideale manier om meer te weten te komen over de fascinerende kunst en objecten. Aanmelden kan bij de kassa op de dag zelf.Zondag 7 april, 28 april, 12 mei en 26 mei van 13.30 tot 14.30 uur.

    Lees meer
  • Evenement Finale 'Weet wat je zegt' editie 2024

    Leerlingen tijdens voorronde Weet wat je zegt 2024
    24 april van 10:00 - 12:00

    Op woensdag 24 april strijden twee klassen van basisscholen uit de omgeving van Utrecht tegen elkaar in de finale van burgerschapsproject Weet wat je zegt. Welke debaters mogen zich winnaar van de editie 2024 noemen?

    Lees meer
  • Lezing Sporen in het museum. Van de Zondvloedmens tot Darwins missing link

    Donderdag 25 april om 14.00 uur

    DEZE LEZING IS GEANNULEERD. Teylers Museum opent in 1784. Een tijd waarin bodemvondsten werden verklaard vanuit het Bijbelse scheppingsverhaal. In de 19e eeuw groeit de fossielencollectie sterk. Het museum volgde de stormachtige ontwikkelingen van de aardwetenschappen op de voet. Dit leverde soms spanningen op met religieuze overtuigingen. Hiervan zijn sporen terug te vinden in het museum. Lezing door Trienke van der Spek hoofdconservator en hoofd wetenschappelijke collecties bij Teylers Museum. 

    Lees meer
  • Lezing Het knagende weten

    Dinsdag 30 april om 14.00 uur

    In zijn boek Het knagende weten maakt Floris Cohen de verhouding tussen wetenschap en het christendom historisch inzichtelijk door deze op te vatten als een spanningsveld. Hierbinnen zijn naar tijd, plaats en persoonlijkheid uiteenlopende visies te onderscheiden. In deze lezing hoort u hoe Kepler, Galilei, Newton Darwin en Einstein tegen het spanningsveld aankeken. Ook vertelt Cohen u meer over enkele algemene trends op dit gebied tussen de vroege 17e eeuw en vandaag.

    Lees meer
  • Lezing Wetenschap en geloof in wonderen (VOL)

    Vrouw stijgt op in de keuken
    Vrijdag 3 mei om 14.00 uur

    Deze lezing is vol - In deze lezing verkent Rik Peels of een modern mens die de wetenschap serieus neemt nog in wonderen kan geloven. Hij betoogt dat wetenschap en wonderen niet alleen prima samengaan, maar dat de wetenschap ons zelfs redenen geeft om te denken dat er inderdaad regelmatig wonderen in de wereld plaatsvinden.

    Lees meer
  • Lezing Het heliocentrische wereldbeeld in Europa en India

    Dinsdag 14 mei om 14.00 uur

    De wetenschapsgeschiedenis van het Westen hecht grote betekenis aan het revolutionaire inzicht dat niet de zon om de aarde draait, maar juist de aarde om de zon. Ondanks de aanvankelijke acceptatie van deze Copernicaanse revolutie, werd de Italiaanse astronoom Galilei in 1616 door de Katholieke Kerk veroordeeld vanwege zijn heliocentrische wereldbeeld. In India werd het heliocentrisch wereldbeeld in dezelfde periode ook omarmd. Hoe verhoudt dit zich tot het idee dat de wieg van het heliocentrische wereldbeeld in Europa staat?

    Lees meer
  • Lezing Wat kun je leren van anatomie?

    Donderdag 23 mei om 14.00 uur

    Vanaf 1594 bezat de Leidse universiteit een anatomisch theater. De ontleedkundige demonstraties waren niet alleen bestemd voor medici. Maar wat moet je je voorstellen bij zo’n openbare anatomische les voor zo’n breed publiek? Het ging blijkbaar niet alleen om de specifiek medische of anatomische kennis. Wat kregen die zeventiende-eeuwse toeschouwers dan nog meer mee? En was die boodschap de hele eeuw hetzelfde? Je hoort het van Tim Huisman, conservator in Museum Boerhaave.

    Lees meer
  • Lezing Goddank voor Darwin

    Beschouwing der wonderen Gods, Christiaan en Jan Christiaan Sepp, 1762-1789, Teylers Museum
    Zondag 2 juni om 14.00 uur

    De vloer is voor botanisch filosoof Norbert Peeters! Hij spreekt over Darwins moeizame relatie tot religie. Daarbij laat hij zien hoe Darwins botanische werk, met name zijn studie over orchideeën, meer duidelijkheid schept.

    Lees meer